
Τα φρούτα εποχής αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές για τη διατροφή μας, καθώς προσφέρουν φρεσκάδα, θρεπτικά συστατικά και γεύση στην κορύφωσή τους. Επιπλέον, είναι πιο οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς δεν απαιτούν μακρινές μεταφορές ή αποθήκευση. Ας δούμε τη διατροφική αξία και τα οφέλη των φρούτων ανάλογα με την εποχή.
Φθινοπωρινά Φρούτα:
- Μήλα:
- Θερμίδες: 52 kcal/100 g
- Υψηλά σε φυτικές ίνες (περίπου 2,4 g) και αντιοξειδωτικά όπως η κουερσετίνη.
- Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου και την πέψη.
- Αχλάδια:
- Θερμίδες: 57 kcal/100 g
- Πλούσια σε φυτικές ίνες (3,1 g) και βιταμίνη C.
- Βοηθούν στην ενυδάτωση και την καρδιακή υγεία.
- Ρόδια:
- Θερμίδες: 83 kcal/100 g
- Πλούσια σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) και βιταμίνη Κ.
- Προστατεύουν την καρδιά και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Χειμερινά Φρούτα:
- Πορτοκάλια και Μανταρίνια:
- Θερμίδες: 47-53 kcal/100 g
- Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυλλικού οξέος.
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από κρυολογήματα.
- Ακτινίδια:
- Θερμίδες: 61 kcal/100 g
- Πολύ πλούσια σε βιταμίνη C (περισσότερη από τα πορτοκάλια) και φυτικές ίνες.
- Συμβάλλουν στην πέψη και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
- Κάστανα:
- Θερμίδες: 196 kcal/100 g (λόγω του αμύλου).
- Πηγή βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος και καλίου.
- Ιδανικά για ενέργεια και στήριξη του νευρικού συστήματος.
Ανοιξιάτικα Φρούτα:
- Φράουλες:
- Θερμίδες: 32 kcal/100 g
- Πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά.
- Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και ενισχύουν την καρδιά.
- Κεράσια:
- Θερμίδες: 50 kcal/100 g
- Περιέχουν ανθοκυανίνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή.
- Υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του ύπνου λόγω της μελατονίνης.
- Βερίκοκα:
- Θερμίδες: 48 kcal/100 g
- Πλούσια σε βιταμίνη Α (β-καροτένιο) και κάλιο.
- Ενισχύουν την όραση και την πέψη.
Καλοκαιρινά Φρούτα:
- Καρπούζι:
- Θερμίδες: 30 kcal/100 g
- 92% νερό, εξαιρετικά ενυδατικό.
- Πλούσιο σε λυκοπένιο, που προστατεύει την καρδιά.
- Πεπόνι:
- Θερμίδες: 34 kcal/100 g
- Πλούσιο σε βιταμίνη Α και κάλιο.
- Ιδανικό για ενυδάτωση και ρύθμιση της πίεσης.
- Σταφύλια:
- Θερμίδες: 69 kcal/100 g
- Περιέχουν ρεσβερατρόλη, που προστατεύει την καρδιά.
- Παρέχουν άμεση ενέργεια λόγω των φυσικών σακχάρων.
- Ροδάκινα και Νεκταρίνια:
- Θερμίδες: 39 kcal/100 g
- Πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες.
- Υποστηρίζουν την πέψη και την ενυδάτωση.